Podijeli članak

Tagovi

 

 

Zbog loše ekonomske situacije u obitelji radio sam od 14. godine. Bio sam raznosač novina, konobar, mehaničar, radio u pekari, pizzeriji… – počinje svoju priču Bajrić, koji je sada jedan od najuspješnijih tajkunau Švedskoj.

Uspješna priča iz Švedske o proslavljenom devetnaestogodišnjem poduzetniku bosanskohercegovačkog podrijetla Zlatanu Bajriću još je jedan dokaz koliki je potencijal bh. dijaspore koji je za sada potpuno neiskorišten.

Zlatan Bajrić je mladić podrijetlom iz Brčkog, koji je u Švedsku došao s majkom i bratom ’97.-’98. godine putem organizacije UNHCR kao izbjeglica. U osnovnoj školi je imao najbolje ocjene, potom je primljen u najbolju gimnaziju u Švedskoj koju je završio  odličnim rezultatima. Ima dvije stipendije za fakultet.

- Zbog loše gospodarske situacije u obitelji radio sam od 14. godine. Bio sam raznosač novina, konobar, mehaničar, radio u pekari, pizzeriji… – počinje svoju priču Bajrić, koji je sada jedan od najuspješnijih tajkuna u Švedskoj.

Prvu tvrtku je otvorio sa 17 godina. Pravio je reklame i manje stranice na internetu te jelovnike restoranima.

Trenutno ima dvije tvrtke– kuglanu/restoran/kafić Aros Fun House koja zapošljava devet radnika i marketing agenciju GoPlus u kojoj je zaposleno šestero ljudi.

- Moji klijenti u GoPlus su IKEA, ABB, Bombardier, ValboKem i tako dalje. Firma GoPlus je 100 posto moje vlasništvo, a kuglana 50 posto – objašnjava Bajrić u razgovoru za Fenu.

Dobitnik je i prestižnih nagrada – 2011. je dobio nagradu “Swedens best service/product of the year”, zatim 2012. nagradu “Swedens best entrepreneur 2012″. Također, 2012. je dobio stipendiju od Andersa Walla, najuspešnijeg poduzetnika ikad u Švedskoj, a ove godine je proglašen kao 12. supertalent u Švedskoj.

- Dokazao sam da se može od ničega nešto napraviti. Kada sam došao s obitelji u Švedsku, nismo imali ništa, ali sam pokazao da se može uspjeti samo kada se to hoće – naveo je Bajrić.

Kaže da je u Švedskoj poznat i kao veliki kritičar političara, švedske vlade, ali i Europske unije. Kritike je uputio i na račun vlasti u BiH, koje, kako je ocijenio, ništa ne rade da bi iskoristili dijasporu na pozitivan način.

Dodaje da druge zemlje imaju programe, traže talente iz dijaspore i uključuju ih u projekte, što nije slučaj s BiH, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Bajrić ističe da su njegove ambicije za budućnost velike. Želi svima pokazati da “ništa nije nemoguće”. Kaže da bi želio investirati u regiju Balkana, posebice u BiH.

- Jednog dana želim pokrenuti neki projekt u BiH, ali se prvo mora promijeniti odnos vlasti prema dijaspori i moraju se zakoni prilagoditi investorima iz drugih zemalja – poručuje mladi Zlatan Bajrić.{jcomments on}