Podijeli članak

Tagovi

12 Amerikanaca je hospitalizirano nakon što su infuzijom ili injekcijom primili tretman s matičnim stanicama koje su uzete iz krvi pupčane vrpce koja je bila zaražena bakterijama, rekli su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi CNN.
 
Pacijenti iz saveznih država Arizone, Floride i Texasa primili su tretman kojeg je proizvela tvrtka Genetech Inc., a prodavala firma Liveyon LLC.
 
CDC upozorava da su tvrtke nezakonito distribuirale proizvod kojeg nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).
 
FDA upozorava već neko vrijeme
 
FDA je već u studenom ove godine poslala upozoravajuće pismo kompaniji Genetech, sa sjedištem u San Diegu, zbog ReGen5, ReGen10 i ReGen30 koji su se koristili za alogeničnu transplantaciju.
 
Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične stanice, dok kod alogenične transplantacije bolesnik prima matične stanice od zdravog, podudarnog darivatelja.
 
Matične stanice nisu čudotvoran lijek
 
FDA je odobrila uporabu matičnih stanica iz krvi pupkovine samo za imunološku rekonstituciju tj. za osobe s poremećajima sustava koji sudjeluje u proizvodnji krvi, prenosi Index.hr. Tako se one mogu koristiti pri transplantaciji krvi ili koštane srži kod pacijenata koji boluju od raka ili poremećaja imunološkog sustava.
 
No, pacijente su u ovom slučaju matičnim stanicama iz krvi pupčane vrpce liječili protiv niza oboljenja koja uzrokuju bol, poput osteoartritisa, boli u leđima, reumatoidnog artritisa i slično. Ni za jedno od tih oboljenja nije dokazano da ih je moguće izliječiti transplantacijom matičnih stanica.
 
Opasno za pacijente
 
“Posljedice ove infekcije mogu biti ozbiljne po zdravlje pacijenata“, rekla je liječnica Kiran Perkins iz CDC-a i dodala kako je ozbiljno zabrinuta jer su pacijenti hospitalizirani.