Podijeli članak

Florence Bearse, koja je nedavno proslavila svoj 100-ti rođendan u Bangoru, Maine, razumije važnost "dobrih stvari" u životu, naročito vina.

Poznata je zbog svog "bez gluposti" stava i smisla za humor, a otkrila je da je tajna njezine dugovječnosti konzumacija puno vina. "Volim svoje vino i nemojte mi ga oduzeti", rekla je.

Bearse, koja je vodila restoran u Lagrangeu, Maine, vjerojatno je na tragu istini. Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da vino može smanjiti rizik od srčanih bolesti ili srčanog udara, dijabetesa tipa 2 i šansu da se stanje mozga pogorša.

Istraživanje pokazuje da konzumacija vina vjerojatno može pomoći odgoditi početak kognitivnih poremećaja kao što su Parkinsonova ili Alzheimerova bolest.

Antocijanini i resveratrol u crnom vinu dobri su za srce i reguliraju količine kolesterola. Ne očajavaj ako više voliš bijelo vino. Naime, istraživanje pokazuje da bijelo vino pomaže u kontroliranju glukoze kod dijabetičara u mjeri u kojoj to čini i crno vino.

Simpatična Bearse još je uvijek puna osmijeha, a njezin savjet sigurno ne škodi - ponekad uzmi jednu ili dvije čaše vina više ( ali ipak ne previše). Znanost je dala dokaz kako umjerena konzumacija vina može biti dio zdrave dijete.