Kultura

15.10.2018 11:35    Kultura   ​Dragan Marinković Maca sa hit predstavom dolazi u Narodno pozorište Mostar Nakon rasprodanih predstava u brojnim gradovima regiona, glumac Dragan Marinković Maca sa svojom hit predstavom “Sunce tuđeg neba” dolazi i u Mostar! Predstavu, čiju potpisuje režiju i koautorstvo teksta, Marinković će izvesti u Narodnom pozorištu Mostar u petak, 2. 11. 2018. u 20 sati.
15.10.2018 09:35    Kultura   ​Uspješno završen prvi 'Oktoberfest' u Širokom Brijegu Prvi širokobriješki "Oktoberfest", koji je okupio brojne ljubitelje piva, glazbe i bavarske hrane, završen je u nedjelju.
14.10.2018 21:15    Kultura   Film 'Hajduk' izazvao lavinu emocija na prikazivanju u Kanadi U Hrvatskom centru Norval u Kanadi u subotu, 13. Listopada održana je Duvanjska večer na kojoj je prikazan prvi dugometražni film 'Hajduk', redatelja Branka Perića, a produkcijske kuće SP film iz Tomislavgrada.
14.10.2018 08:41    Kultura   ​Preminula legendarna glumica Milena Dravić Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini u Beogradu saznaje "Blic" u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.
13.10.2018 12:18    Kultura   ​August Šenoa dobit će spomen-ploču u Pragu Spomen-ploča u povodu 180. godišnjice rođenja hrvatskoga književnika Augusta Šenoe bit će otkrivena u srijedu 17. listopada u Pragu, objavilo je Hrvatsko-češko društvo.
13.10.2018 08:23    Kultura   ​U organizaciji HKD Napredak Glavne podružnice Mostar predstavljen roman 'Ubojstvo u Busovači' U Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Maloj dvorani u Mostaru u organizaciji HKD Napretka Glavne podružnice u Mostaru predstavljen je roman 'Ubojstvo u Busovači' autora Željka Kocaja iz Viteza.
12.10.2018 21:52    Kultura   Izložba o srednjovjekovnim poveljama bosanskih vladara otvorena u Mostaru Izložba Javne ustanove Muzej Tešanj 'Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele' otvorena je u petak u Centru za kulturu u Mostaru.
12.10.2018 11:15    Kultura   ​Nagradna igra: Poznate dobitnice ulaznice za predstavu 'Ne igraj na Engleze' U Narodnom pozorištu Mostar u petak, 12.10. u 20 sati na Velikoj sceni na repertoaru je predstava “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.
11.10.2018 20:12    Kultura   Emil Karamatić u Mostaru promovirao knjiga 'Kud idijoti i jedna ljubavna priča' "Kud idijoti i jedna ljubavna priča" naziv je knjige novinara i publicista Emila Karamatića koja je u četvrtak navečer promovirana u mostarskom Hotelu "Bristol".
11.10.2018 12:58    Kultura   U petak 'Ne igraj na Engleze' u Narodnom pozorištu Mostar, osvojite ulaznice U Narodnom pozorištu Mostar u petak, 12.10. u 20 sati na Velikoj sceni na repertoaru je predstava “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.
10.10.2018 16:08    Kultura   Veliki dan za Posušje: Otkriven Posuški križ i otvoren Franjevački muzej Franjevački muzej “U kući oca mojega”, s pratećom postavom eksponata, u utorak je svečano otvoren u Posušju. Prije svečanog čina otvaranja ove, za Posušje značajne kulturne institucije, na području istočnog ulaza u Posušje blagoslovljen je i otkriven Posuški križ, simbol stradanja Hrvata kroz povijest. Čast da otvori Franjevački muzej pripala je Vinku Sablji, predsjedniku Hrvatskoga svjetskoga kongresa, dok je prostorije muzeja blagoslovio dr. fra Miljenko Šteko. Uz mnoštvo uzvanika, ovom događaju je nazočio i Općinski načelnik Branko Bago. Organizacija Muzeja U prve tri prostorije muzeja smještena je Etnografska zbirka. U njoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka raspolaže sa 173 eksponata, od kojih je njih 91 izložen. U četvrtoj prostoriji smještena je Sakralna zbirka, koja sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka. Najstariji eksponat je misal iz 1827.godine, dok je možda najvrjednija posudica za sveta ulja iz 1896. godine, s natpisom Župa Posušje. U istočnom dijelu Muzeja smještena je Arheološka zbirka, u čijem je stalnom postavu izloženo 110 eksponata. Vrijeme nastanka eksponata je neolitik/eneolitik ( oko 6.500 do 3.500 god. pr. Kr.), brončano i kasno brončano doba (oko 3.000 do 1.200 god. pr. Krista), željezno doba ( od 1.200 god. pr. Krista pa nadalje) te od početka do kraja srednjeg vijeka (od 5. do 16. st.). Tu je i Numizmatiča zbirka, koja sadrži različite novčiće od sredine 3. stoljeća pr. Krista pa sve do novijega doba. Zbirka sadrži oko 150 rimskih novčića, novije kovanice iz 54 države svijeta te nešto papirnatih novčanica i žetona. Muzej raspolaže i s dvije Muzejske čuvaonice, bogatom Knjižnicom i s Lapidarijem koji je u izgradnji.
10.10.2018 14:10    Kultura   Knjižnica Ljubuški organizira besplatan tečaj crtanja za odrasle JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, izuzev redovitih svakodnevnih aktivnosti i rada s korisnicima usluga knjižnice, u svome nastojanju da oplemeni kulturno-društveni život na prostoru općine Ljubuški, upriličavanjem brojnih raznovrsnih kulturnih programa, akcija, tečajeva i projekta, na kojima nastojimo zastupiti sve kategorije društva, nakon uspješno održanog tečaja crtanja i slikanja za osnovnoškolce te izložbe radova nastalih na istom, organizira besplatan tečaj crtanja i slikanja za odrasle - članove knjižnice. Naime, posrijedi je prvi ciklus tromjesečnog besplatnog tečaja crtanja i slikanja, na kojemu će polaznici učiti osnove crtanja i slikanja te proći većinu crtačkih i slikarskih tehnika, od crtanja olovkom, ugljenom, kredama i bojicama, pa do slikanja temperama i akrilom. Po okončanju istog upriličit će se izložba radova nastalih na tečaju. Tečaj će voditi magistar slikarstva Jure Paponja. Broj prijava je ograničen. Prijaviti se možete posredstvom facebook stranice Knjižnica Ljubuški, na kontakt telefon 039/831-829 te osobno u knjižnici.